Визначення
Ожиріння – це хронічне захворювання, яке характеризується надмірним накопиченням жирової тканини, що негативно впливає на функціонування організму. Воно є важливою медичною і соціальною проблемою, оскільки є дуже розповсюдженим і значно підвищує ризик розвитку проблем із суглобовим апаратом і багатьох захворювань, у тому числі атеросклерозу, артеріальної гіпертензії, цукрового діабету 2 типу, деяких психічних розладів (наприклад, депресії).
Ступені ожиріння розраховуються з допомогою ІМТ (індексу маси тіла) на основі показників зросту та маси:
- ІМТ менше 16 – надмірний дефіцит маси;
- ІМТ 16 – 18,5 – дефіцит маси тіла;
- ІМТ 18,5 – 24,99 – нормальна маса тіла;
- ІМТ 25 – 29,88 – надмірна маса тіла;
- ІМТ 30 – 34,99 – ожиріння 1 ступеня;
- ІМТ 35 – 39,99 – ожиріння 2 ступеня;
- ІМТ більше 40 – ожиріння 3 ступеня.
Важливо пам’ятати, що індекс не розраховується для вагітних жінок, людей з надмірним розвитком м’язової маси, людей з ампутаціями. Для оцінки показника у дітей використовуються перцентильні таблиці.
Попри те, що більшість людей асоціює даний стан з профіцитом калорій, є і багато інших причин ожиріння, наприклад, гормональні порушення (дисфункція щитоподібної залози, гіпоталамо-гіпофізарної системи, наднирників, статевих залоз), вживання певних медикаментів (інсуліну, комбінованих оральних контрацептивів, стероїдів), генетична схильність.
Дослідження ризику розвитку ожиріння встановлює генотип трьох генів, що впливають на формування зайвої ваги:
- FTO – ген, що асоційований з жировою масою;
- PPARG – ген глітазонового рецептора;
- PPARGC1B - ген коактиватора 1b PPARG.
Ціна аналізу
₴ 1,100
8 днів на виконання
₴ 1,100
8 днів на виконання